Wout van Aert komt met gemengde gevoelens terug uit Zwitserland: ‘Ik moet even uit de koerswereld stappen’.

Een nieuwe aanloop naar de Tour is niet uitgedraaid op een klinkend succes voor Wout van Aert. Van Aert sloot de Ronde van Zwitserland af met een vijfde plaats in de slottijdrit. Acht dagen eerder was hij derde geworden in de openingstijdrit. Een sprintzege zat er ook niet in.

Het goede nieuws: Wout van Aert wint de puntentrui in de Ronde van Zwitserland. Noem het een bescheiden succesje, op het eind van een erg bewogen week. “Er zijn weinig positieve herinneringen aan deze koers. Deze trui zal niet bovenop de stapel komen te liggen.”

Net zoals Remco Evenepoel en de rest van het peloton, wilde Van Aert zondagavond zo snel mogelijk naar huis. “Ik moet even uit de koerswereld stappen.”

Even is echt maar enkele dagen. Donderdag neemt hij deel aan het BK tijdrijden, zondag is er het Belgisch kampioenschap op de weg. Van Aert wil graag een trui veroveren. En verder hoopt hij dat beide koersen de laatste opstap vormen naar de grote Tour-vorm die er nu toch wel snel moet zijn. “Met ook de rust die ik erbij neem, reken ik erop dat ik nog een paar stappen vooruitzet. Veel kan ik niet meer doen. In de trainingen gaat het echt maar om details meer. De twee kampioenschappen zijn nog twee goede prikkels.”

Tot vorig jaar ging de aanloop naar de Tour altijd via het Critérium du Dauphiné. Hij reed er drie keer, won vijf etappes en drie keer het puntenklassement. In Zwitserland staat de teller na zijn eerste deelname op één zwarte puntentrui.

“Ik was op niveau, maar niet op mijn beste niveau”, zegt Van Aert. “Ik wist dat ik me niet zou kunnen tonen in de bergen. En de laatste drie dagen waren erg moeilijk. Ik had mijn zinnen op de vrijdagrit gezet, die viel in het water (na het overlijden van Gino Mäder werd de etappe geneutraliseerd, MG). Dat had een heel goede test kunnen zijn. Daarom weet ik niet precies waar ik sta. Ik ga me niet haasten voor conclusies.”

 

Bron: De Morgen

Foto's: Kramon

20/06/2023