Jasper Philipsen heeft het sprintfestijn in de Elfstedenronde naar zijn hand gezet. De Belg klopte titelverdediger Fabio Jakobsen met overmacht aan de streep. Caleb Ewan miste zijn kans. In de voorlaatste lokale ronde werd het peloton opgeschrikt door een stevige val.

Sprintersfestival in de hitte

Op een vlak parcours speelden drie andere elementen een belangrijke rol in het wedstrijdscenario. De hitte, de vele sterke sprinters aan de start en de vele renners die nog zware benen hadden een dag na Dwars door het Hageland.

Twee Belgen en een Nederlander hadden van dat laatste geen last. Louis Blouwe (Bingoal WB), Olivier Godfroid (Baloise – Trek Lions) en Frank van den Broek (Abloc CT) waren de drie vroege vluchters. Ze reden tot vier minuten weg, maar de ploegen van de sprinters werkten goed samen om alles onder controle te houden.

Bij de drie koplopers eiste de warmte zijn tol. Blouwe was de eerste die op iets meer dan 50km van de finish de rol moest lossen zonder dat er sprake was van een versnelling. Godfroid volgde dat voorbeeld 20 kilometer verder. Frank Van den Broek bleef zo solo over en zou pas op 6 kilometer voor het einde gegrepen worden. Een sterk nummer van de Nederlander.

Indrukwekkende Philipsen wint de sprint

Het peloton werd in volle achtervolging opgeschrikt door een zware valpartij. David Dekker en Jonas Rickaert waren bij de slachtoffers. Dekker moest opgeven, Rickaert kon verder, maar zou geen rol meer kunnen spelen voor Jasper Philipsen in de sprint.

In functie van Ewan trok Jasper De Buyst de sprint aan, maar de Australiër koos om niet te volgen. Ewan wou langer wachten voor hij begon aan zijn eindschot.

Wachten was niet wat Jasper Philipsen deed. Hij ging van de grote namen als eerste aan en viel in een indrukwekkende sprint niet stil. Ewan en Jakobsen kwamen er niet meer aan.

 

Bron: Sporza

Foto's: Lotto Cycling Cup

19/06/2023