Rasmus Tiller (Uno-X) heeft na 2021 opnieuw Dwars door het Hageland gewonnen. De Noor rekende op de citadel van Diest af met de Belgen Stan Van Tricht en Florian Vermeersch. Mathieu van der Poel moest afrekenen met pech en kwam ondanks een achtervolgingsrace nooit meer tot in de spits.

Het leek vandaag één tegen allen te worden in Dwars door het Hageland. Mathieu van der Poel wierp op 75 kilometer van het einde zijn schaduw al op de zonneslag over onverharde wegen. Met een verschroeiende versnelling op een van de vele gravelstroken liet de Nederlander het stof een eerste keer fel opwaaien.Eenmaal de witte wolk weer gaan liggen was, bleek dat hij het peloton gereduceerd had tot een man of dertig.

Ploegen die allerminst de slag gemist hadden: Alpecin-Deceuninck, Soudal - Quick Step en een extreem bedrijvig Uno-X Pro Cycling Team. De drie grote blokken wisselden geregeld van scepter en schipperden in de langgerekte finale steeds tussen jagen en opgejaagd worden.

Het leek dan ook lange tijd wachten op een nieuwe explosie van topfavoriet Mathieu van der Poel, maar het was Yves Lampaert die op de voorlaatste keer over de Citadel voor een definitieve afscheiding zorgde. In zijn wiel ... Mathieu van der Poel.

De Nederlander leek de perfecte wedstrijd te rijden, maar toen sloeg het noodlot toch toe. Materiaalpech. Van der Poel moest tot drie keer toe van fiets wisselen en werd zo gedegradeerd tot achtervolgen. Wel aanwezig in de sterke kopgroep: Stan Van Tricht en Casper Pedersen van Soudal-Quick Step, Loïc Vliegen, Florian Vermeersch en voormalig winnaar Rasmus Tiller.

Alpecin-Deceuninck deed er nog alles aan om zijn kopman terug te brengen in het slot, maar het botste in een zinderend kat-en-muisspelletje op die andere blauwe brigade: Soudal-Quick Step.Toch slaagden ook zij er niet in om hun sterke wedstrijd te verzilveren. Die eer was voor het ijverige Uno-X weggelegd.

In het slot reden Van Tricht, Vermeersch en Tiller nog weg van de rest, waarop de Noorse krachtpatser zich de sterkste toonde met een ferme machtsprint op de kasseihellingen naar de Citadel van Diest, waar hij zich voor de tweede keer superieur toonde.

 

Bron: Sporza

Foto's: Kramon

19/06/2023