Italië verovert tweede Europese titel in de Elite Team Time Trial Mixed Relay

Op de wegen tussen Heusden-Zolder en Hasselt streden negen wielernaties om de Europese titel in de Elite Team Time Trial Mixed Relay. De Italiaanse ploeg fietste dominant naar z’n tweede Europese titel en ook Duitsland en België mochten mee het podium op.  

Aan de start van de Time Trial Mixed Relay in Heusden-Zolder beet Bulgarije de spits af. Het was wachten tot de start van België om een eerste toptijd te noteren. Theuns, Vercouillie en Vandenbranden reden in een tijd van 32’16” naar de wisselzone. Daarna was het aan de drie Belgische vrouwen om het figuurlijke stokje van hun mannelijke teamgenoten over te nemen. Castrique, Norbert-Riberolle en Vandenbulcke reden uiteindelijk in een tijd van 1:03’16” over de finish.

De Belgische toptijd bleef niet lang op de tabellen staan. Onder aanvoer van de kersverse Europese kampioen tijdrijden, Edoardo Affini, noteerden de Italiaanse mannen met een chrono van 31’21” een absolute kanontijd aan het wisselpunt. Na hun doortocht was het aan de Italiaanse vrouwen om in de laatste 24 kilometer de klus te klaren. Na een straf slotoffensief kwamen ze in een recordtijd van 1:01’43”over de finish in Hasselt.  

De drie Duitse mannen rolden als laatste van het startpodium op het Circuit van Zolder. Al snel bleek dat Duitsland de grootste uitdager van Italië zou worden. Het Duitse trio Politt, Steimle en Walscheid reed na 28,3 km in een tijd van 32’10” naar de wisselzone, op bijna 50 seconden van de Italiaanse referentietijd. De Duitse vrouwen stonden zo voor een moeilijke opdracht om Italië van het goud te houden. Het Duitse trio kwam op kruissnelheid en maakte heel wat tijd goed, maar strandde uiteindelijk op 17 seconden van de Italiaanse recordtijd. Italië pakt zo voor de tweede keer de Europese titel in de Elite Team Time Trial Mixed Relay. Het zilver ging naar Duitsland en na een spannende strijd met Polen was het brons voor België.

Nederland pakt Europees goud in de Junior Team Time Trial Mixed Relay

Van Heusden-Zolder naar Hasselt werd over een 52,3 km lang parcours door 9 landen gestreden om het goud in de Junior Team Time Trial Mixed Relay. Nederland fietste zich in de geschiedenisboeken en kroonde zich tot Europees kampioen. Duitsland en Noorwegen vervolledigden het podium.  

Om 11u30 u. rolden de drie Noorse mannen als eerste van het startpodium in de schaduw van de Sport Vlaanderen Heusden-Zolder Velodroom Limburg. Met een chrono van 33’52” op het wisselpunt na 28,3 km, zetten zij ook meteen een eerste scherpe richttijd neer. De laatste 24 km van de tijdrit werd door de drie vrouwen afgewerkt. De Noorse vrouwen reden op hetzelfde elan van hun mannelijke teamgenoten verder en finishten na 52,3 km met een toptijd van 1:05’43”.

België schoot als zesde land uit de startblokken. De mannen klokten af op 33’16” aan het wisselpunt en stelden daarmee meteen de Noorse toptijd scherp. Lang zag het ernaar uit dat de Belgische vrouwen een nieuwe recordtijd zouden neerzetten, maar in de laatste ronde moesten ze toch nog 22 seconden op de Noorse toptijd prijsgeven.  

Na een stevig wedstrijdbegin kwamen de grote topfavorieten als laatste in actie. De Nederlandse mannen reden op kruissnelheid naar de wisselzone en klokten af op een nieuwe kanontijd van 32’46”. Het was nu aan de Nederlandse vrouwen om de klus te klaren en ook op hen stond geen maat. Ze reden in een tijd van 1:05’20” over de finish en zo mocht team Nederland het plekje van Noorwegen in de hotseat overnemen. Het leek nog even spannend te worden nadat Duitsland dicht bij de Nederlandse toptijd kwam, maar uiteindelijk kwamen de Duitse vrouwen in de laatste rechte lijn 12 seconden te laat. Nederland pakte zo z’n eerste Europese titel bij de Junioren, Duitsland en Noorwegen moesten genoegen nemen met zilver en brons.

Bron: (c) Limburg 2024
Foto's: (c) Limburg 2024

13/09/2024