Edoardo Affini kroont zich tot Europees kampioen tijdrijden

Door de straten van Heusden-Zolder richting Hasselt kroonde Edoardo Affini zich tot Europees kampioen tegen de klok. Hij was in een spannende strijd sneller dan de Zwitser Stefan Küng en zijn landgenoot Mattia Cattaneo.

Langs het pijlsnelle parcours tussen Heusden-Zolder en Hasselt maakten de Elite Mannen hen op voor hun Europees kampioenschap. Er wachtte een razend spannende wedstrijd. Aan het eerste tussenpunt zette de topfavoriet Stefan Küng de eerste kanontijd neer. De tweevoudig Europees kampioen tijdrijden, Victor Campenaerts, moest hier al 18 seconden op de Zwitser goedmaken. Bij het tweede tussenpunt was het de Italiaan Edoardo Affini  die met een tijd van 22’02” de nieuwste toptijd neerzette. Küng ging richting het tweede tussenpunt op hetzelfde elan verder al moest hij wel een seconde toegeven op de Italiaan. Affini zette zijn stevig tempo verder tot aan de finish en kwam uiteindelijk binnen op 35’15”. In de laatste rechte lijn probeerde Küng zijn achterstand op de Italiaan nog goed te maken. Hij finishte uiteindelijk 9 seconden na de tijd van Affini en moest tevreden zijn met het zilver. Mattia Cattaneo maakt met brons het Italiaans feestje compleet.

Onze wereldkampioene Lotte Kopecky knalt nu ook tegen de klok naar goud

Op het pijlsnelle Circuit van Zolder ging het Europese kampioenschap bij de Elite Vrouwen van start. Over een afstand van 31,2 km werd naar een opvolger gezocht voor de Zwitserse Marlen Reusser. Wereldkampioene Lotte Kopecky knalde op een dominante wijze naar haar eerste Europese tijdrittitel. De Nederlandse Van Dijk veroverde zilver en de Oostenrijkse Schweinberger het brons.  

Op het biljartvlakke parcours tussen Heusden-Zolder en Hasselt werd om 15.12 u. het Europese kampioenschap bij de Elite Vrouwen op gang getrapt. Al na het eerste tussenpunt leek de strijd voor de Europese titel te gaan tussen de wereldkampioene Lotte Kopecky, de Nederlandse Ellen van Dijk en de Oostenrijkse Schweinberger. Na 10 km zette Kopecky met 13’25” de snelste tussentijd neer, Schweinberger en Van Dijk volgden al op een handvol seconden. De wereldkampioene bouwde ook richting het tweede tussenpunt haar voorsprong steeds verder uit. Op kilometer 19 moest Van Dijk al meer dan 15 seconden toegeven en ook Schweinberger liep tegen steeds meer tijdsverlies aan. Kopecky viel niet meer stil en haalde met een knaltijd van 39’00” en met meer dan 40 seconden voorsprong op Van Dijk haar eerste Europese tijdrittitel binnen. De Oostenrijkse Schweinberger nam de bronzen plak mee naar huis.

Alec Segaert volgt zichzelf op als Europees kampioen

Op het 31,2 km lange tijdritparcours tussen Heusden-Zolder en Hasselt werd om de Europese tijdrittitel bij de U23 Mannen gestreden. Alec Segaert verlengde op dominante wijze zijn Europese titel. De strijd om de tweede plaats werd gewonnen door de Zweed Jakob Söderqvist voor de Nederlander Wessel Mouris.  

Na regen komt zonneschijn. Na een uitgeregend kampioenschap bij de U23 Vrouwen klaarde de hemel tussen Heusden-Zolder en Hasselt weer helemaal op. Op een opgedroogd wegdek kwam de eerste toptijd op naam van de Belg Robin Orins. In een tijd van 36’03” deed hij bijna een minuut beter dan zijn voorganger in de hotseat. De toptijd van Orins hield niet lang stand en met een chrono van 35’37” zette de Zweed Söderqvist even de beste tijd neer. De huidige Europese tijdritkampioen bij de U23, Alec Segaert, rolde als laatste van het startpodium. De topfavoriet knalde van Heusden-Zolder in een toptijd van 35’06” naar Hasselt en pakte zo met ruime voorsprong het Europese goud. Voor Segaert is het zijn derde Europese titel op rij. De Zweed Söderqvist werd tweede op meer dan 30 seconden en Wessel Mouris vervolledigde het podium bij de U23 Mannen. 

Anniina Ahtosalo knalt op uitgeregend parcours naar Europese titel

Van Heusden-Zolder naar Hasselt werd bij de U23 Vrouwen naar een opvolger voor Zoe Backstedt gezocht. Na 31,2 km kroonde de Finse Anniina Ahtosalo zich als nieuwe Europese tijdritkampioene. Marie Schreiber won zilver en het brons ging naar de Duitse Antonia Niedermaier.  

Onder een heldere hemel rolde eerste renster om 11.50 u. in Heusden-Zolder van het startpodium. Onderweg naar Hasselt bleef het niet droog en trok een hevige regenbui over het parcours. In de gietende regen kwam de eerste echte richttijd van de Luxemburgse Marie Schreiber. Zij snelde in een tijd van 41’32” van Heusden-Zolder naar Hasselt. Heel lang leek ze het Europese goud naar zich toe te trekken maar dat was buiten de Finse Anniina Ahtosalo gerekend. Met een chrono van 40’54” zette ze de snelste tijd bij de U23 Vrouwen neer. De Finse werd op het podium in haar Europese kampioenentrui vergezeld door Marie Schreiber en de Duitse Antonia Niedermaier. 

Michiel Mouris is de snelste Junior tegen de klok

In Heusden-Zolder gingen de Junioren Mannen van start voor hun Europees kampioenschap tijdrijden. Na een tijdrit van 31,2 km was het Michiel Mouris die aan de finish in Hasselt de snelste tijd klokte. De Belg Jasper Schoofs werd tweede en ook de Duitser Paul Fietzke mocht mee het podium op.   

Om 10.23 u. rolde de eerste renner aan de aan de gloednieuwe Sport Vlaanderen Heusden-Zolder Velodroom Limburg van het startpodium. De jonge Belg Matisse Van Kerckhove zette met een chrono van 37’45” de eerste richttijd neer. Niet veel later dook Jasper Schoofs een halve minuut onder deze tijd en nam hij het plekje van zijn landgenoot in de hotseat over. Lang bleef het Belgische onderonsje niet duren want met een tijd van 37’08” zette de Nederlander Michiel Mouris een nieuwe toptijd neer. De tijd van Mouris kwam nooit meer in gevaar en hij kroonde zich zo tot de Europese kampioen tijdrijden voor Jasper Schoofs en Paul Fietzke.

Paula Ostiz Taco kroont zich na ware thriller tot Europees kampioen tijdrijden

De Spaanse Paula Ostiz Taco is de nieuwe Europees kampioene tijdrijden bij de Junioren Vrouwen. Ze haalde het voor de Nederlandse Fee Knaven en de Slovaakse Viktoria Chladonova.

Een mooie ochtendzon verwelkomde de Junioren Vrouwen aan de gloednieuwe Sport Vlaanderen Heusden-Zolder Velodroom Limburg voor de start van de 2024 UEC Road European Championships. Het was de Spaanse Paula Ostiz Taco die een eerste richttijd neerzette aan de aankomst op de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. Ze klokte af op 17’53”, een tijd die tot het einde van de wedstrijd bovenaan de tabellen bleef staan. Renster na renster beet haar tanden stuk op de tijd van Ostiz Taco, ook Fee Knaven. Na een ware thriller strandde de Nederlandse uiteindelijk op 1.37 seconden van Paula Ostiz Taco, die haar tot de nieuwe Europese kampioene tijdrijden kroonde. De Slovaakse Viktoria Chladonova mocht als derde mee het podium op.

Bron: (c) Limburg 2024
Foto's: (c) Limburg 2024

13/09/2024