Visma-Lease a Bike heeft het licht op groen gezet voor deelname aan de Tour de France van Wout van Aert en Jonas Vingegaard. Bij de Deen zijn nog niet alle vraagtekens weggewerkt, bij onze landgenoot was er al langer dan vandaag witte rook. Sportief directeur Merijn Zeeman: "Wout wil iets bijzonders doen voor de ploeg, maar we gaan ook voor etappewinst."

Visma-Lease a Bike leeft en ademt volgens een plan. In dat draaiboek stond dat Wout van Aert dit jaar de Tour zou skippen en zou deelnemen aan de Giro. Tot die val in Dwars door Vlaanderen alles naar de vaantjes hielp. Uiteindelijk heeft Van Aert zijn fiets gedraaid richting Firenze en de Grand Départ van volgende zaterdag. Een koerswijziging waar hij zelf op heeft aangestuurd, zo legt sportief directeur Merijn Zeeman uit.

"Het hart van Wout springt over voor grote evenementen en wedstrijden. Dat geeft hem de motivatie om het beste uit zichzelf te halen. Voor Wout waren de Spelen te ver weg om alleen op Parijs gericht te zijn. Hij heeft zelf aan ons gevraagd of er nog ruimte was in de Tour-ploeg. Wij hadden minder dan een seconde nodig om daar over na te denken. Met Wout heb je de grote leider van deze ploeg in je team."

"Hij geeft iets extra's, andere renners functioneren beter, de ploeg wordt beter. Het was een enorme meevaller dat hij zelf wilde deelnemen." Maar wat wordt dan zijn rol in de Tour? "Die is tweeledig", verduidelijkt Zeeman. "Hij heeft zelf heel nadrukkelijk gezegd dat hij iets bijzonders wil doen met het team. Jonas Vingegaard kan 100 procent op hem rekenen. Maar een etappezege zou voor hem en voor ons een geweldige beloning zijn voor al zijn werk. Daar gaan we dus zeker naar op zoek."

Zeeman gaf zijn poulain nog een compliment. "Als hij de knop omdraait, is er niemand die hem kan benaderen. Dan is hij de meest professionele renner. Als Wout er is, gaat de lat omhoog. Hij is een droom voor elke ploeg en maakt de anderen beter. Hij heeft diep gezeten, maar zodra hij zelf wist dat hij naar de Tour wilde, dan was hij vertrokken en was hij niet meer te stoppen."

Bron: Sporza
Foto: Visma-Lease a Bike

20/06/2024