Judoka Matthias Casse (27) is klaar voor de Olympische Spelen in Parijs. Het tegenvallende WK in Abu Dhabi is doorgespoeld: "Uit een verlieskamp kan je meer leren dan uit een winstkamp. Ik ben ontspannen en kijk ernaar uit om te vechten op de Spelen." Zijn ambitie is klaar en duidelijk: "Goud!"

Exact 6 weken voor hij zijn olympische competitie afwerkt in de -81 kg ontving Matthias Casse de pers voor het laatst. "Het begint te kriebelen", vertelde de nummer 1 van de wereld, die brons pakte in Tokio 2020. Het WK als generale repetitie vorige maand viel tegen, hij verloor er in de derde ronde, terwijl hij 4 keer op een rij de WK-finale haalde. "Dat WK is natuurlijk een momentopname. De andere competities dit jaar gingen wel goed." "Ik voelde me fysiek in orde op het WK. Het judo dat ik liet zien, was zeker niet slecht. Alleen het resultaat viel tegen. Daar kan ik uit leren voor de Spelen." Het WK was ook ondergeschikt aan de Spelen: "In het jaar van de Spelen zijn de Spelen het hoofddoel. Het WK maakte deel uit van de olympische voorbereiding." In 2021 was het dat ook, toen werd hij wereldkampioen. "Maar dit wil niets zeggen met het oog op de Spelen."

Er blijft geen twijfel hangen bij Casse. "Zeker niet. Al is het eigen aan een sporter dat je het zo goed mogelijk wil doen en er wat teleurstelling is over het resultaat. Ik kan ermee leven, als het op de Spelen maar goed is." Voor een sporter - zeker voor sporten als judo - zijn de Spelen het allerhoogste: "Mijn brons in Tokio leerde me al dat de Spelen een serieuze impact hebben op je leven als sporter, maar ook als mens."

"Bij goud zal dat alleen nog maar extra zijn. Dat is mijn droom van jongsaf aan." Daarmee spreekt hij zijn ambitie klaar en duidelijk uit: "Als je voor minder dan goud naar daar gaat, is het de moeite niet om te vertrekken. De Spelen zijn een unieke competitie. Daar moet het goed zijn. Een judoka krijgt 3, maximaal 4 kansen om het daar te doen."

"Als ik zonder druk kan vechten, zal ik heel goed zijn"

Veel medaillekandidaten heeft ons land niet. Zorgt dat voor extra druk? "Voor mij niet. Ik ben vooral met mezelf bezig. Hoe kan ik verbeteren? Hoe kan ik mijn gouden kansen verhogen? Zo probeer ik elke dag te verbeteren. Ik denk dat we goed op weg zijn. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Het grootste deel van de voorbereiding is achter de rug. Ik wil zo goed mogelijk proberen te presteren."

Spelen zonder een medaille kunnen niet echt geslaagd zijn, zegt hij. "Goud is het doel, met een andere medaille kan ik nog wel tevreden zijn, denk ik. Al hangt dat ook af van hoe ik gevochten heb en van het algemene gevoel nadien." Drie jaar geleden bij zijn brons was hij 24. Wat maakt hem nu een betere judoka? "Ik was toen nog relatief jong. Ik heb 3 jaar meer ervaring, ben fysiek sterker. Heb 3 jaar meer competities gedaan. Dat verschil is groot. Als ik in Parijs vrij kan vechten, zonder druk, zonder stress, ben ik ervan overtuigd dat ik heel goed zal zijn."

Hij houdt de druk af door de Spelen als een gewone andere competitie te zien: "Het zijn dezelfde tegenstanders, dezelfde scheidsrechters, dezelfde matten... Tussen de kampen door laat ik de druk er helemaal af. Alleen net voor mijn kamp ga ik in mijn bubbel. Je moet vanaf moment 1 gefocust zijn."

In Tokio stond hij op het podium in een lege zaal, door corona. "In Parijs zullen mijn familie, vriendin en broers komen supporteren. Dat is zeker leuk."

Bron: Sporza
Foto's: SPOQ

19/06/2024