De 8ste manche van de Mannen Elite wereldbeker veldrijden in Namur bracht niet alleen het gebruikelijke spektakel met zich mee, maar ook de veelbesproken entree van Tom Pidcock. Met gespannen verwachtingen werd er gekeken naar hoe de Britse renner zijn stempel zou drukken op deze prestigieuze wedstrijd.

Start: Kevin Kuhn en Gerben Kuypers doken als eersten het veld in, waar Kuypers de leiding nam in de eerste ronde. Ogen waren gericht op Pidcock, die zich halverwege de ronde al naar de 6de positie wist te werken. Joris Nieuwenhuis nam aan het einde van ronde 1 de koppositie over, terwijl leider Kuypers te maken kreeg met kettingproblemen.

Kopgroep: Nieuwenhuis zette stevig aan op de eerste beklimming, terwijl Lars van der Haar en Cameron Mason hun start volledig hadden gemist. Pidcock voegde zich bij de leiders, waardoor er een kopgroep van vier ontstond, later uitgebreid naar vijf met de komst van Iserbyt. Fietsproblemen deden Pidcock echter terugvallen op de schuine kant.

Wisselingen in de top: In de derde ronde gingen Baloise Trek Lions Nieuwenhuis en Ronhaar ervandoor, met Iserbyt in achtervolging en Pidcock als eerste achtervolger na de val van Iserbyt. Een indrukwekkende schuine kant bracht Pidcock dichter bij de leiders, wat resulteerde in een voorlopige top 3 van Ronhaar, Nieuwenhuis en Pidcock.

Slotfase: Ronhaar reed zijn ploegmaat Nieuwenhuis los, terwijl Pidcock bijna aansloot. Ronhaar behield zijn voorsprong, en Pidcock schoof op naar de tweede plek. Op weg naar de schuine kant zette Pidcock Nieuwenhuis onder druk, maar de Nederlandse renner bood stevig weerstand.

Spannende finale: Pidcock halveerde zijn achterstand tot 6 seconden bij het ingaan van de vijfde ronde. Ronhaar behield zijn voorsprong, terwijl Pidcock indruk maakte tijdens het afdalen. Iserbyt schoof door naar de vierde plek in een boeiende strijd.

Pidcock's triomf: Pidcock nam voor het eerst in de wedstrijd de leiding in de zevende ronde en bouwde gestaag aan zijn voorsprong. Ondanks een leegloper achteraan bleef Pidcock foutloos, waardoor hij de wedstrijd won na een indrukwekkend duel met Pim Ronhaar. Joris Nieuwenhuis behaalde knap de derde plaats.

De 8ste manche in Namur zal de geschiedenis ingaan als een adembenemende strijd tussen enkele van de beste veldrijders, met Tom Pidcock die zijn entree maakte en meteen zijn stempel drukte op het wereldtoneel van het veldrijden.

Bron: UCI Cyclo-cross World Cup
Foto's: UCI Cyclo-cross World Cup

18/12/2023