Onder een stralende winterzon ontvouwde de 8e ronde van de UCI Cyclo-cross World Cup in Namur zich met hoge verwachtingen. Met de afwezigheid van Fem Van Empel waren alle ogen gericht op Alvarado, Brand, en Pieterse als de topfavorieten.

Marie Schreiber nam de leiding in de openingsronde, nauw gevolgd door Puck Pieterse. Helaas ontspoorde de ketting van Pieterse, wat leidde tot een vroege fietswissel en haar in een achtervolgingspositie plaatste. Wereldbekerleider Alvarado schoot onmiddellijk vooruit, waardoor een aanzienlijk gat van 17 seconden ontstond ten opzichte van Pieterse, die meedogenloos racete en andere concurrenten achter zich liet.

Naarmate de race vorderde naar de tweede ronde behield Alvarado haar voorsprong, met Pieterse en Brand op de hielen. Ondanks een lovenswaardige inspanning van Pieterse en Brand in de achtervolging bleef het voordeel van Alvarado intact. Een cruciaal moment deed zich voor op een steile helling waar Brand Pieterse inhalde, die te maken kreeg met een schoenprobleem, wat extra drama aan de race toevoegde.

Bij het ingaan van de volgende ronden verkleinde Brand het gat met Alvarado tot 20 seconden, terwijl Pieterse op korte afstand volgde met 23 seconden. Het trio navigeerde feilloos door het uitdagende parcours, waarbij ze hun technische vaardigheden op de veeleisende secties van het parcours tentoonspreidden.

In de vierde ronde brachten Pieterse en Brand het tekort terug tot 18 seconden, waardoor de achtervolging op Alvarado intenser werd. De race beleefde een dynamische verschuiving toen Brand vooruit schoot, Pieterse achterlatend. Ondertussen kende Van Anrooij een uitdagend moment met een aanzienlijke val op de achtergrond.

In de laatste ronden vergrootte Alvarado haar voorsprong tot een indrukwekkende 33 seconden op Brand. De Nederlandse renster leverde een dominante prestatie en verzekerde zich van haar derde World Cup-overwinning van het seizoen. Pieterse maakte een sterke comeback in de laatste ronde en eindigde op de tweede plaats, terwijl Lucinda Brand de derde positie veiligstelde.

Het evenement in Namur ontvouwde zich als een spectaculaire showcase van cyclo-cross, waarbij Alvarado's dominante optreden een onuitwisbare indruk op de competitie achterliet.

Bron: UCI Cyclo-cross World Cup
Foto's: UCI Cyclo-cross World Cup

18/12/2023