3e in de olympische tijdrit, 3e in de openingstijdrit van de Vuelta. Wout van Aert heeft opnieuw net naast de hoofdprijs gegrepen in Lissabon. Hij raakte niet meer onder de tijd van de Amerikaanse kampioen Brandon McNulty, die net voor hem was gestart als voorlaatste. De Tsjechische sneltrein Mathias Vacek werd 2e in een thriller waarbij de wind een woordje meesprak.

Nagelbijter tot op het einde

Een duel tussen Joshua Tarling en Wout van Aert? Noppes, nada. De Europese kampioen beet zijn tanden stuk op Edoardo Affini, de eerste verrassing van de dag. De Italiaan was vroeg gestart, had perfect ingedeeld en vond het juiste recept om te spelen met de veranderende wind. Tarling bleef 28 honderdsten boven de Italiaanse ploegmakker van Van Aert, die door vrijwel iedereen bij de resterende starters als grootste rivaal werd aangeduid.

Maar in Lissabon zagen plots nieuwe vijanden het levenslicht. Mathias Vacek verraste vriend en vijand en ging zowaar onder de vlijmscherpe chrono van Affini. Stefan Küng, die de regie schandelijk negeerde, nestelde zich tussen Vacek en Affini in. Het was aan van Aert om iedereen op zijn plaats te zetten en bij het tussenpunt was hij een zuchtje sneller dan Vacek en tutti quanti. Bij die indicatie na ruim 7 kilometer was er met Brandon McNulty echter al een (vrij) onverwachte Amerikaanse tegenpartij opgestaan.

Terwijl Vacek en Van Aert vochten om het been, ging de Amerikaanse tijdritkampioen er gladjes mee heen. Vacek (op 2”17) baalde, Van Aert (op 2”80) werd op zijn waarde geklopt. En de favorieten? Met een 8e plaats was Primoz Roglic de primus. Ook João Almeida posteerde zich nog net in de top 10. Zowat alle favorieten bleven binnen de 50 seconden van Roglic.

Bron: Sporza
Foto's: Kramon

19/08/2024