Matthias Casse opnieuw geklopt door Georgische aartsrivaal in WK-finale: "Blijft lastig tegen hem"

 

Matthias Casse heeft op het WK judo in Doha naast het goud gegrepen in de categorie onder 81 kg. Onze landgenoot beet in het zand na een titanenduel met zijn eeuwige rivaal uit Georgië Tato Grigalashvili en moet zich voor de derde keer in zijn carrière tevreden stellen met WK-zilver.

 

Een paar tikken op zijn borst en een zelfverzekerde tred richting tatami: Matthias Casse pepte zichzelf op voor de WK-finale in Doha. Daar trof hij met Tato Grigalasjvili zijn eeuwige rivaal. De Georgiër won de laatste drie kampen tegen onze landgenoot. In de onderlinge tussenstand stond de teller op 3-2.

 

Casse aasde dus op revanche, maar het was zijn tegenstander die verschroeiend begon. De klok liep nog maar net, of de Belg moest zich goed wegdraaien om een vroege score te vermijden. Grigalasjvili oogde duidelijk snediger en domineerde het verdere verloop van de kamp. De Georgiër was sneller dan Casse, die maar geen goede greep vond om het zijn rivaal moeilijk te maken.


Met een schouderworp op zijn knieën forceerde Grigalasjvili een eerste score vlak voor het einde: waza-ari. Casse had nog een halve minuut om een score te zoeken, maar keek eerder tegen een derde bestraffing aan dan de overwinning. Een zegegebaar volgde in het Georgische kamp, Casse oogde duidelijk teleurgesteld met zilver. Opnieuw draagt zijn beul dezelfde naam.

 

"Dit is niet waar ik voor getraind heb", opent Matthias Casse. "Ik ben naar hier gekomen om goud te halen en de finalekamp liep niet zoals ik het had gewild. Tato (Grigalasjvili) was enorm sterk vandaag en het lukte me niet om mijn eigen judo te brengen. Als hij dan één kans krijgt, weet je dat het gedaan is."

 

"Ik voelde mezelf wel goed vandaag. De voorbereiding was ook zoals ik het wilde. Wat er in de kamp fout liep, weet ik nog niet precies. Daarvoor moet ik eerst de wedstrijd nog eens herbekijken."

 

"Grigalasjvili had een nieuwe worp achter de hand die hij daarvoor nog niet echt had gebruikt. Ik probeer ook altijd nieuwe technieken aan mijn judo toe te voegen. Niet alleen om hem te verslaan, maar ook om tegen alle andere tegenstanders te kunnen winnen."

 

"Tegen de rest lukte dat vandaag, maar tegen hem blijf ik het moeilijk hebben. Hij is terecht voor de tweede keer wereldkampioen. Het zal niet evident zijn om hem in de toekomst te verslaan, maar er komt nog een WK aan en daarna de Olympische Spelen. Daar moet ik van hem kunnen winnen."

 

"De teleurstelling is wel erg groot. We staan voor de derde keer op een rij in de WK-finale en hij wint die nu voor de tweede keer. Dat is jammer, maar ik heb mezelf wel niets te verwijten. De voorbereiding was goed, nu moet ik gewoon nog beter worden om de volgende keer te winnen."

 

"Dat ik voor de vierde keer op een rij in de WK-finale sta en opnieuw een medaille in mijn kast mag hangen, is natuurlijk heel uniek. Op dit moment is het voor mij erg pijnlijk dat ik het net niet kon afmaken, maar ik weet dat ik hier later wel met trots op zal terugkijken."

 

Check de video's: https://sporza.be/nl/2023/05/02/matthias-casse-opnieuw-geklopt-door-georgische-aartsrivaal-in-wk-finale-blijft-lastig-tegen-hem~1683033588315/

 

Bron: Sporza.be

Foto's: @IJF

22/05/2023