Woensdag werd in Riemst de Grand Départ van de Renewi Tour 2024 gegeven voor de eerste etappe met aankomst in Bilzen. Een vroege vlucht van vijf kon de massaspurt niet ontlopen waarin Jonathan Milan zich de sterkste toonde, voor Jasper Philipsen en Axel Zingle. Milan is ook de eerste leider.

Nadat dinsdagavond alle ploegen en renners voor een eerste keer werden voorgesteld in Riemst weerklonk woensdagvoormiddag onder een stralende zon het allereerste startschot van deze Renewi Tour 2024. In de openingsetappe kreeg het peloton 163,6 kilometer en ruim 1.600 hoogtemeters voorgeschoteld waar het via een grote lus richting Bilzen reed, die drie keer afgelegd moest worden. De glooiende wegen doorheen de provincies Limburg en Luik met onderweg de Slingerberg, Côte de Hallembaye en Côte Sur les Coteaux waren telkens de hindernissen in de lokale ronde.

Controle voor de sprinters

De eerste vroege vlucht kwam op naam van een vijftal, met daarin twee duo’s: Ceriel Desal en Loïc Vliegen van Bingoal WB, Axel Huens en Jordy Bouts van TDT – Unibet Cycling Team en tot slot enkeling Lars Craps van Team Flanders-Baloise. De vijf vluchters verzamelden een maximum voorsprong van net geen twee minuten waar de sprintersploegen alles onder controle hielden.

Onderweg sprokkelde Bouts de meeste punten in de tussenspurts van het Super8 Strijdlustklassement om zijn plekje op het podium en de bijhorende leiderstrui in ontvangst te mogen nemen. Op 32 kilometer van de streep lag de Groene Kilometer, verdeeld in drie tussenspurts waar drie, twee en een bonificatiesecondes te rapen zijn. Het peloton volgde op dat moment nog op een minuut van de kopgroep waardoor de koplopers spurtten voor de secondes. Daar kwam Huens er als beste uit, met in totaal zes bonificatieseconden.

Koninklijke massaspurt in Bilzen

Het vijftal werd op zeventien kilometer van de streep gegrepen waardoor we in deze openingsetappe afstevenden op een eerste koninklijke massaspurt. Een van de favorieten, Jasper Philipsen, kreeg op tien kilometer van de streep nog af te rekenen met pech en moest noodgedwongen van fiets wisselen. Geholpen door zijn ploegmaats vond hij opnieuw de aansluiting met het peloton en kon hij zijn plaats voorin innemen. In de licht oplopende laatste rechte lijn koos hij het spoor van Jonathan Milan. Even leek hij langszij te kunnen komen maar de Italiaanse spurtbom viel niet stil en snelde naar de ritzege. Philipsen strandde op twee, voor Axel Zingle.

Jonathan Milan kreeg zo op het podium de allereerste medaille uitgereikt, gemaakt van gerecycleerde bidons, en mocht ook de eerste leiderstrui van deze Renewi Tour aantrekken. Hij gaat ook aan de leiding in het Teamleader-puntenklassement. Bouts nam met plezier de Super8-strijdlustleiderstrui in ontvangst.

Tot slot is Belgisch kampioen Arnaud De Lie de leider in het Ethias-jongerenklassement.

Bron: Renewi Tour
Foto's: Rhode Photo

29/08/2024