Met titelverdediger Tim Wellens, Matej Mohoric en Edvald Boasson Hagen zullen op woensdag 28 augustus drie voormalige eindwinnaars aan de start staan van de Renewi Tour 2024. Ook Biniam Girmay, de groene trui van de voorbije Ronde van Frankrijk, tekent present. Het parcours van de Renewi Tour, de enige WorldTour-rittenkoers op Belgische en Nederlandse bodem, is traditiegetrouw op het lijf geschreven van klassieke coureurs. De Renewi Tour kent zijn ontknoping op zondag 1 september op de Vesten in Geraardsbergen.

De Renewi Tour start op woensdag 28 augustus met een pittige rit van Riemst naar Bilzen. Onderweg, over Limburgse en Luikse wegen, zullen de renners meermaals de Côte de Hallembaye, de Côte Sur les Coteaux en de Slingerberg moeten beklimmen. Daags nadien staat een 15 km lange individuele tijdrit in Tessenderlo op het menu.

De derde rit, op vrijdag 30 augustus, speelt zich af in West-Vlaanderen en gaat van Blankenberge naar Ardooie. De sprinters zijn aan zet in deze etappe, met op kop Biniam Girmay. De Eritreeër was dé sprintkoning van de voorbije Ronde van Frankrijk met drie ritzeges en eindwinst in het puntenklassement. Met de komst van groene trui Girmay kleurt de Renewi Tour, die streeft naar maximale duurzaamheid en daardoor de groenste koers van het jaar genoemd mag worden, letterlijk nog groener. Girmay zal het in de Renewi Tour opnemen tegen topsprinters als Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Arnaud De Lie, Jonathan Milan, Phil Bauhaus, Sam Bennett en Arnaud Démare.

In de vierde etappe trekt het peloton over vlakke wegen van het Nederlandse Oostburg naar het Oost-Vlaamse Aalter, ook een kans voor de snelle mannen dus. Maar op de slotdag, op zondag 1 september, hebben de klassieke coureurs het laatste woord. Na de start in Menen zetten de renners koers naar de Vlaamse Ardennen met de beklimming van onder andere de Kluisberg, de Oude Kruisberg en de Berg ten Houte. Op de lokale omloop in Geraardsbergen liggen de Denderoodberg, de Muur, de Bosberg en de Onkerzele Berg te wachten. De finish ligt traditioneel op de Vesten.

Tim Wellens, drievoudig eindwinnaar van de Renewi Tour, zal in Geraardsbergen een gooi naar een vierde eindzege doen. Met Matej Mohoric en Edvald Boasson Hagen komen er nog twee andere ex-eindwinnaars aan de start. Zij zullen voor een nieuwe eindzege moeten afrekenen met snelle en sterke mannen als Girmay, Milan of De Lie, maar zeker ook met een Jasper Stuyven, Maxim Van Gils, Victor Campenaerts, Ben Healy, Stefan Kung of Valentin Madouas, de vice-olympische kampioen van Parijs. Bovendien hebben nog niet alle teams hun selectie bekendgemaakt, dus dit nu al indrukwekkende lijstje zal zeker nog aangevuld worden …µ

Bron: Renewi Tour
Foto: Kramon

20/08/2024