Red Wolves: België blijft in de running voor WK-kwalificatie
Sport 03-17-2022
Afbeelding

Na een spannende wedstrijd hebben de Red Wolves de heenwedstrijd van het WK-kwalificatietweeluik tegen Slovakije verloren met 28 – 26. Halfweg de partij was het 10 – 14 voor de Belgen. Maar na een mindere tweede helft met enkele cruciale missers en te veel balverlies leiden de Belgen een kleine nederlaag.

België begint goed aan de partij. Na 34 sec opent Serge Spooren de score. Kedziora straft vervolgens balverlies van Slovakije af en maakt er 0 – 2 van. Jef Lettens toont vroeg in de partij zijn kwaliteiten met drie reddingen, waarvan twee op strafworp. De thuisploeg herstelt zich snel en komt na twee vlijmscherpe counters langszij, 2 – 2. België speelt met vertrouwen, loopt opnieuw twee goals uit maar kan ook nu die voorsprong niet vasthouden. Bij 5 – 6 krijgt Glorieux een tijdstraf en gaat de thuisploeg erop en erover. Na een kwartier is het 7 – 6.

De druk neemt toe en het spel wordt bitsiger. Na 22 minuten is de stand 10 – 8. Bij de Slovaken vinden ze iets makkelijker de weg naar doel dan bij de Belgen. Dat uit zich ook in de cijfers. De Red Wolves zitten aan 38 % efficiëntie. Dat is eigenlijk té weinig. Yves Vancosen verkleint vervolgens de kloof met zijn eerste van de avond, 10 – 9.

Na 24 minuten is alles te herdoen en brengt Braun de Belgen opnieuw langszij. Na een scherpe counter, een eerste keer op pure snelheid, brengt Vancosen de Belgen opnieuw op voorsprong en maakt hij er 10 – 11 van. Braun fusilleert vervolgens de doelman, Jeroen De Beule doet er op zijn beurt nog een doelpunt bij waardoor het 10 – 13 is. Het Slovaakse kanon zwijgt intussen al 7 minuten, een eeuwigheid in het handbal. En de Belgen blijven scoren. Jeroen De Beule maakt er 10 – 14 van. Dat is ook de ruststand. Een sterke prestatie van de Belgen tegen de Slovaken die in januari het EK speelden.

Slovakije komt scherp uit de kleedkamers en sluipt na twee minuten twee goals dichterbij. België reageert met De Beule die zijn derde tegen de touwen prikt, 12 - 15. De Belgen steken iets te veel risico in hun spel en zijn iets te overhaast. Vancosen mist een open kans waarna de Belgen op een counter lopen en het 15 – 16 is. Na 8 minuten is de voorsprong van vier doelpunten weggeveegd en is het 16 – 16. Brixhe en Robyns zorgen opnieuw voor een kloofje maar ondanks een mannetje minder komen de Slovaken opnieuw langszij. Bij een 19 – 18 stand probeert Sylla via een time-out bij te sturen.

De Belgen knokken terug en buigen de achterstand opnieuw om in een voorsprong. Beide ploegen zijn elkaar waard en gaan tot het uiterste. Na 19 minuten is het 22 – 22. De Belgen krijgen het moeilijker en kijken na een misser van Brixhe tegen een achterstand van drie doelpunten aan, 26 – 23. Met nog vier minuten en een 27 – 25 stand te gaan wordt het een tactisch steekspel met beide ploegen die beurtelings hun doelman inruilen voor een extra veldspeler.

De tweedoelpuntenkloof blijft op het scorebord. Na een mindere tweede helft van de Belgen eindigt de partij op 28 – 26. Al bij al een goed resultaat. De Belgen blijven op koers voor WK-kwalificatie. Aanstaande zaterdag wordt een bijzonder belangrijke wedstrijd.