Jordi Meeus (Red Bull - Bora - hansgrohe) heeft de eerste etappe van de Ronde van Wallonië op zijn naam geschreven. In Fleurus kon hij al voor de streep juichen. De jonge Madis Mihkels en Paul Penhoët moesten vrede nemen met de ereplaatsen. De sprint werd nog beïnvloed door een wegvergissing op 1,5 kilometer van de finish. Enkele renners gingen tegen de grond. 

Van een zwart gat na de Tour de France is geen sprake voor wielerfans. Vijf dagen lang is er koers in het zuiden van ons land tijdens de Ronde van Wallonië. Drie vroege vluchters kleurden de openingsetappe: Kenay De Moyer, Michiel Lambrecht en Anders Skaarseth. De twee Belgen en de Noor waren kansloos tegen de rest van het peloton.

Onderweg was er wat actie op enkele kasseistroken en hellingen. Telkens geraakte niemand echt weg. Het werd dus toch een massasprint met een uitgedund peloton. Bijna ging het nog mis op 1,5 kilometer van de streep. De tv--motor nam een verkeerde afslag en verwarde zo enkele renners. Onder meer Alberto Dainese en Jasper De Buyst viel, maar de sprint werd niet echt beïnvloed.

In die sprint trok Jordi Meeus vlotjes aan het langste eind. De Belg won met ruime voorsprong op Madis Mihkels en Paul Penhoët. Meeus is uiteraard ook de eerste leider in de vijfdaagse rittenkoers. Vorig jaar sprintte hij nog naar de zege op de Champs-Élysées tijdens de Tour de France.

Bron: Sporza
Foto's: Ethias Tour de Wallonie

23/07/2024