Troyes verwelkomde voor het eerst de UCI Wereldbeker Veldrijden en het beloofde een spannende strijd te worden, met Eli Iserbyt op zoek naar zijn eerste overwinning van het seizoen. De leider in de stand, Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis, stonden klaar voor een intense confrontatie.

De wedstrijd begon zoals gewoonlijk met de karakteristieke snelle start van Eli Iserbyt, maar deze keer schoot hij uit zijn pedaal. Niels Vandeputte profiteerde van de situatie en nam een uitstekende start. Ryan Kamp nam de leiding op de schuine kant, waar ook Kuypers aansloot. Aan het einde van de eerste ronde nam Lars Van der Haar de leiding over en sloeg hij een kleine kloof, terwijl Eli Iserbyt op korte afstand volgde door een slechte start en lekke voorband.

In de openingsfase ging Van der Haar als een bezetene tekeer. Gerben Kuypers volgde als eerste achtervolger. Iserbyt en Kuypers bundelden hun krachten in de achtervolging op Van der Haar. Iserbyt was zo sterk dat hij ook Kuypers en Nys achter al snel achter zich liet, maar Kuypers kon weer aansluiten na een sterke passage op de trap.

Bij het ingaan van de vierde ronde had Van der Haar een voorsprong van 10 seconden, maar Iserbyt hield hem in het vizier. Na een klein foutje op de schuine kant moest Iserbyt enkele seconde toegeven. Van der Haar en Iserbyt toonden hun indrukwekkende techniek op het parcours.

Iserbyt zette alles op alles en begon de vijfde ronde met een achterstand van 7 seconden. Na een fietswissel van Van der Haar sloot Iserbyt weer aan bij de kop van de koers. Iserbyt zette Van der Haar meteen onder druk, hield het tempo hoog en verzamelde een kleine voorsprong.

Van der Haar leek sterk, maar Iserbyt profiteerde en ging ervandoor. Met een kleine voorsprong van 5 seconden ging Iserbyt de laatste ronde in. Van der Haar gaf niet op en sprintte richting de streep, maar Iserbyt behield zijn voorsprong en reed naar een knappe overwinning. Iserbyt werd de nieuwe leider in de Wereldbeker, met slechts één punt voorsprong op Van der Haar. De derde plaats ging naar een sterke Joris Nieuwenhuis, die een knappe strijd leverde met Gerben Kuypers. Iserbyt reed elke ronde sneller en zette de wedstrijd naar zijn hand, waardoor hij met recht de winnaar van de vierde manche in Troyes was.

Bron: UCI Cyclo-cross World Cup

Foto's: UCI Cyclo-cross World Cup

20/11/2023