In de vierde manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden in Troyes was het Nederlandse toptalent Puck Pieterse terug van weggeweest. De wedstrijd bij de vrouwen beloofde een spannende strijd te worden, met de focus op de stijd tussen Pieterse en de leidster in het klassement Ceylin del Carmen Alvarado.

De start was veelbelovend voor Leonie Bentveld, die als eerste het veld indook, gevolgd door Alvarado en Pieterse. Vanaf de eerste ronde zette Pieterse de toon en zette flink druk op haar concurrenten. Alvarado was de enige die kon reageren en volgde vastberaden in het wiel van wervelwind Pieterse.

Alvarado toonde haar ervaring door slim voor Pieterse de schuine kant op te duiken, maar Pieterse counterde direct en nam opnieuw de leiding. De twee leken aan elkaar gewaagd, met Pieterse als sterkste in de openingsfase. Bij het ingaan van de derde ronde hielden ze even de benen stil, Alvarado maakte een klein foutje op de schuine strook, waardoor Pieterse de kans greep en een aanzienlijke voorsprong opbouwde.

In de vierde ronde bedroeg Alvarado's achterstand 7 seconden, terwijl daarachter een peloton ontstond, met Marie Schreiber aan kop op 40 seconden. Ondanks een sterk optreden op de schuine kant kwam Alvarado bijna weer aansluiten. Ze zette alles op alles en sloot bijna aan bij Pieterse.

De rollen werden omgedraaid toen Alvarado foutloos en met een krachtige aanval terugkwam. Ze vloog over het parcours en nam een voorsprong van 6 seconden. Op ruime achterstand volgde Brand op de derde positie. Alvarado leek de overwinning binnen handbereik te hebben met een voorsprong van 15 seconden op Pieterse, die mogelijk te vroeg haar pijlen had verschoten.

Alvarado keek niet meer achterom en breidde haar voorsprong uit tot een comfortabele halve minuut. Ze gaf alles en bleef foutloos. De overwinning was een feit, terwijl de strijd om de derde plaats op het podium nog volledig open lag.

Na een prachtige strijd werd Ceylin del Carmen Alvarado de winnaar van de vierde manche, gevolgd door het indrukwekkende comeback van Puck Pieterse op de tweede plaats. Lucinda Brand completeerde het podium met een knappe derde plek. De UCI Wereldbeker Veldrijden blijft spannend, met de concurrentie die zich steeds sterker manifesteert.

Bron: UCI Cyclo-cross World Cup
Foto's: UCI Cyclo-cross World Cup

20/11/2023