Zelfs een eventuele jetlag speelde haar geen parten: Fem van Empel heeft in een opgedroogd Waterloo de eerste Wereldbekerveldrit van het seizoen gewonnen. De wereldkampioene reed weg na een knieval van Puck Pieterse en keek niet meer om. Net als in Beringen vorige week voerde ze een demonstratie op. Pieterse werd tweede, Ceylin Alvarado derde. Shirin van Anrooij gaf op. 

Chaos bij de start. Net op het moment dat een UCI-commissaris de rensters kwam meedelen dat er gestart werd met een fluitsignaal, sprongen de lichten op groen. Van Empel, Pieterse en co waren vertrokken, maar werden evensnel teruggefloten. Een valse start van de Wereldbeker.

Na de herstart schoot Fem van Empel meteen naar de koppositie. De hamvraag: hoe lang zou Puck Pieterse in haar 1e veldritavontuur van het seizoen weerstand kunnen bieden? Iets meer dan een ronde, was het antwoord. Een knieval van Puck Pieterse in het begin van de 2e ronde luidde een demonstratie van Van Empel in.

Pas toen Van Empel in haar achteruitkijkspiegel keek, zag ze dat ze 10 seconden voorsprong had. Daarna breidde de wereldkampioene haar rijk stelselmatig uit. Pieterse drong niet meer aan en kwam als 2e binnen. Ceylin Alvarado zorgde voor het eerste (en normaal gezien niet het laatste) oranje podium in deze Wereldbeker.

Bron: Sporza

Foto's: UCI Cyclo-cross World Cup

16/10/2023