In de 12e manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden in Zonhoven toonde Mathieu van der Poel zijn onvermoeibare streven naar een tiende opeenvolgende overwinning. De wereldkampioen begon halverwege de wedstrijd aan een solo en rondde die succesvol af.

Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) leidde aanvankelijk, maar Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) voegde zich snel bij de voorste groep. In de tweede ronde vestigde een trio, waaronder Van der Poel, een voorsprong van 9 seconden. Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) overbrugde de kloof en vormde een groep van ongeveer 10 renners in de derde ronde.

De dominantie van Van der Poel werd duidelijk in de vierde ronde toen hij aanviel en op een stuk omhoog reed waar anderen moesten lopen. Hij sloeg meteen een kloof en vergrootte zijn voorsprong tot 12 seconden. In de vijfde ronde werd zijn voorsprong 13 seconden, en in de zesde begon hij aan een soloreis, waardoor het achtervolgende kwartet op 28 seconden achterstand kwam.

Bij het ingaan van de zevende ronde was de voorsprong van Van der Poel opgelopen tot 41 seconden, waarmee hij zijn dominantie bevestigde. In de laatste ronde zette Nieuwenhuis de achtervolging in, terwijl Sweeck (Crelan - Corendon) en Ronhaar met uitdagingen te maken kregen, wat de uitzonderlijke vorm van Van der Poel in Zonhoven benadrukte.

Bron: UCI Cyclo-cross World Cup
Foto's: Kramon & UCI Cyclo-cross World Cup

08/01/2024