In het hart van Flamanville ontvouwde zich de zesde ronde van de UCI Cyclo-cross World Cup met een opvallende afwezigheid - de leider in de World Cup, Alvarado, aan de kant gezet door ziekte. Het uitdagende terrein zag ook het niet-deelnemen van supersterren Van Empel en Pieterse, waardoor het podium werd ingesteld voor een race die werd gekenmerkt door onvoorspelbaarheid. Met een glad parcours in het vooruitzicht viel de schijnwerper natuurlijk op Lucinda Brand, de formidabele kracht in het vrouwen-cyclocross. Dit is het verhaal van Ronde 6, waar Brands dominantie het middelpunt werd te midden van de wendingen en bochten van het Flamanville-circuit.

Flamanville was gastheer van de zesde ronde van de UCI Cyclo-cross World Cup, en het werd gekenmerkt door de afwezigheid van World Cup-leider Ceylin Alvarado (Alpecin - Deceuninck) vanwege ziekte, samen met de opvallende afwezigheid van Fem van Empel (Jumbo - Visma) en Puck Pieterse (Alpecin - Deceuninck). Het uitdagende en gladde parcours bereidde het podium voor op een zeer verwachte race, waarin Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) naar voren kwam als de koploper.

Terwijl de race begon, nam Schreiber de vroege leiding, gevolgd door Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen - Bingoal). Brand, de favoriete deelnemer, kende een minder dan ideale start, maar maakte snel terrein goed in de eerste ronde. Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) en Sanne Cant (Crelan-Corendon) hadden ook moeite met hun starts, maar er was geen onmiddellijke ontsnapping in de openingsfase, met een groep van ongeveer 10 renners aan de top. Marie Schreiber (SD Worx), Denise Betsema (Pauwels Sauzen - Bingoal) en Bentveld namen het voortouw en creëerden een kleine kloof. Betsema en Schreiber behielden een kleine voorsprong, terwijl Brand hard werkte om de afstand te overbruggen. Bij het ingaan van de tweede ronde leidde Schreiber het peloton, en het hele veld baande zich een weg over het uitdagende parcours, met een stop bij de materiaalpost vanwege de barre omstandigheden. Brand kwam bijna bij na een kleine slip van Schreiber. Profiterend van de gelegenheid lanceerde Brand een aanval, waarbij ze haar kracht toonde. Klimmend waar anderen moesten afstappen, begon Brand een aanzienlijke voorsprong op te bouwen. Haar dominantie was duidelijk zichtbaar omdat haar voorsprong meer dan 10 seconden bedroeg.

Brand begon de derde ronde met een voorsprong van 15 seconden op Schreiber. De strijd om de derde plaats intensiveerde zich, met renners zoals Worst, Bentveld en Betsema die streden om het podium. Het gladde parcours resulteerde in enkele valpartijen, waarbij renners zoals Rochette en Sanne Cant tegen de grond gingen. Brand stoomde door, breidde haar voorsprong uit naar 24 seconden bij het begin van de vierde ronde, met Schreiber, Betsema en Bentveld op achterstand. Bentveld haalde Schreiber in, en beide renners waren 27 seconden achter Brand, die leek te worstelen in de bochten. Brand behield echter haar kalmte, en tegen het midden van de vierde ronde kon ze al glimlachen, wetende dat de overwinning binnen handbereik was. Bij het begin van de vijfde ronde leidde Brand met 19 seconden op Schreiber en 23 seconden op Bentveld.

De laatste ronde werd een ereronde voor Lucinda Brand, die een fantastische soloprestatie leverde. Schreiber verzekerde zich van de tweede plaats, en Bentveld eindigde op de derde plek. Het podium stond stevig. Samenvattend toonde de dominante prestatie van Lucinda Brand haar vaardigheid in ongunstige omstandigheden en verzekerde ze zich van een welverdiende overwinning in de zesde ronde van de UCI Cyclo-cross World Cup.

Bron: UCI Cyclo-cross World Cup
Foto's: UCI Cyclo-cross World Cup

04/12/2023