Twee dagen na de Heistse Pijl heeft Arnaud De Lie nu ook de Ronde van Limburg gewonnen. De jonge snaak van Lotto-Soudal was in Tongeren afgetekend de snelste van een uitgedund peloton. Voor de 20-jarige Belg is het al zijn 6e zege van het seizoen.

 

Bij het geluid van de bel steeg de spanning in en rond Tongeren. Met nog 24 kilometer voor de boeg probeerden Kamiel Bonneu (Sport Vlaanderen) en Louis Blouwe (Bingoal) uit de greep van een zenuwachtig peloton te blijven.

 

Zowel Lotto-Soudal, Quick-Step, Bora, UAE en Alpecin hadden een topsprinter in hun rangen en opteerden voor een krachtmeting aan de finish. Toen de avonturiers opgeslokt werden door het pak, kon de zoektocht naar de perfecte positionering beginnen.


Die zoektocht leverde voorname slachtoffers op. Tim Merlier verloor een belangrijke pion in zijn sprinttrein toen Timo Kielich de berm opzocht. Net voor het ingaan van de slotkilometer zagen ook Mark Cavendish en Gerben Thijssen de kans op een zege door de neus geboord na een val.

 

Een uitgedunde groep knalde richting de streep op de laatste helling. Bora rolde de rode loper uit voor Sam Bennett, maar de Ier werd omver geblazen door Arnaud De Lie. De Belg reed als een bezetene ook Consonni (Cofidis) uit zijn wiel en mocht zijn 6e overwinning vieren.

 

Lead-out Danny van Poppel (Bora) eindigde nog voor zijn kopman. Milan Menten (Bingoal) en Bennett vervolledigden de top 5.

 

Bron: Sporza

Foto's: Flanders Classics

06/06/2022