Na één speeldag is het aantal Belgen in het enkelspel op Wimbledon gehalveerd. Elise Mertens (WTA 33) en Greet Minnen (WTA 80) staan nog pal, Alison Van Uytvanck (WTA 254) en Zizou Bergs (ATP 79) haalden het niet. Bergs’ vijfsetter druipte van het drama.

Bergs had bij zijn tweede passage op Wimbledon gehoopt om minstens een gelijkaardig traject neer te zetten als een maand geleden op Roland Garros, waar hij de derde ronde haalde en David Goffin als vaandeldrager van het vaderlandse tennis had afgelost. Maar de 25-jarige Limburger had van alle landgenoten wel de lastigste loting gekregen met Arthur Cazaux (ATP 98), een 21-jarige Fransman die dit jaar de achtste finale op de Australian Open bereikte. Bergs, die de voorbije dagen met een weerbarstige rug worstelde, moest lang knokken om tegen een sterke Cazaux in de match te geraken, getuige daarvan de 6-1 dreun uit de eerste set, gevolgd door 6-4 in set 2.

Nadien begon een meeslepend spektakel waarin Bergs, die na een val bijstand van de kinesist moest inroepen, via twee tiebreaks de stand op gelijke hoogte bracht. Ook in de decider moest een nabeurt beslissen. Bergs incasseerde eerst een 7-0, maar begon aan zijn tweede remontada. Hij vocht nog terug tot 8-8, maar uiteindelijk besliste Cazaux met een forehand deze strijd van 4u34’. Hoe close het was? Na afloop stonden beiden met net evenveel gewonnen punten (179) en unforced errors (43). Zo close, dus. Dat Bergs geen enkel van zijn zeven breakpunten kon omzetten, bleek beslissend. De beste Belgische tennisman van het moment moet nu vooral hopen dat hij een olympische kwalificatie kan binnenhalen.

Bron: Het Nieuwsblad
Foto: Tennis Vlaanderen

02/07/2024