Over de vlakke wegen tussen Blankenberge en Ardooie slaagde er niemand in om een verwachte massasprint te ontlopen. Jasper Philipsen probeerde zijn kunstje van vorig jaar in de Renewi Tour te herhalen, maar had geen verhaal tegen Jonathan Milan die zijn tweede etappe binnenhaalde.

Geen Tim Merlier meer op het startpodium in Blankenberge. Hij ondervond te veel last na zijn valpartij in de openingsetappe. Op die manier was het vooral uitkijken naar de twee mannen die woensdag al voor een spannende strijd zorgden: Jonathan Milan en Jasper Philipsen.

Met al een tussensprint voor het Super8-strijdlustklassement na vijftien kilometer in Blankenberge was truidrager Jordy Bouts van TDT – Unibet Cycling Team er als de kippen bij om vanaf de start voor de aanval te kiezen. Ploegmaat – en ook metgezel in de eerste etappe – Axel Huens sprong ook mee. Zij kregen met Aaron Van Poucke en Ward Vanhoof een duo van Team Flanders-Baloise mee, met ook Warre Vangheluwe van Soudal – Quick-Step als vijfde pion in de kopgroep. Het peloton liet al snel begaan.

Huens sprokkelde de volle buit aan die spurt voor Bouts, waarna de Fransman zich daarna terug liet inlopen door het peloton. Zo bleef er vooraan nog een viertal over dat een maximum voorsprong van 3’30” kreeg van het peloton, gecontroleerd door Lotto Dstny, Lidl-Trek en Alpecin-Deceuninck. Met nog tachtig kilometer voor de boeg passeerden de renners een eerste keer de aankomst in Ardooie, verdeeld over vijf rondes van zestien kilometer. Twintig kilometer later lag de tweede tussenspurt waar Bouts opnieuw tweede werd. Genoeg om zijn plek bovenaan het Super8-strijdlustklassement uit te breiden.

Aangekondigde massaspurt in Ardooie

Op dat moment was het al duidelijk dat de vier koplopers niet konden opboksen tegen het jagende peloton. In de laatste lokale ronde, op twaalf kilometer van de streep, werden er al drie vluchters gegrepen. Warre Vangheluwe spartelde als laatste tegen maar ook zijn lied was met nog vier kilometer te gaan uitgezongen.

Ardooie maakte zich klaar voor een nieuw duel tussen Jonathan Milan en Jasper Philipsen, die vorig jaar de rapste was op deze aankomst. Net zoals in de eerste etappe trok wereldkampioen Mathieu van der Poel de spurt aan, met Milan in het wiel en daarachter Philipsen. De Italiaan zette zijn spurt in en snelde met duidelijk verschil naar zijn tweede ritzege, voor Philipsen en Max Walscheid.

Milan wordt zo alleen leider in het puntenklassement, met tien punten voorsprong op Philipsen. Algemeen leider Alec Segaert kwam niet in de problemen vandaag en start ook morgen in Oostburg in de blauwgroene leiderstrui.

Jonathan Milan: “Zelf vol aangegaan richting de eindstreep”

“Ik ben erg blij met deze tweede ritzege want ik keek echt uit naar een nieuw goed resultaat.” begon de Italiaanse ritwinnaar. “Opnieuw met dank aan het team dat me in de chaotische finale goed gepositioneerd hield. Erg trots op de overwinning en al het werk dat we vandaag hebben verricht. Het was belangrijk om helemaal vooraan te zitten bij de laatste scherpe bocht dus daar hielp Jasper Stuyven uitstekend. Ik had geen zicht wanneer Jasper Philipsen in mijn wiel zijn spurt zou aanzetten dus ben zelf vol aangegaan. Ik bekijk het nog altijd dag per dag, ondanks de tien bonificatieseconden vandaag. Zondag wordt de koninginnenetappe waar de grootste verschillen zullen worden gemaakt.”

Bron: Renewi Tour
Foto's: Rhode Photo

02/09/2024