Matthias Casse heeft zaterdag de Grand Slam judo in Tasjkent gewonnen in de klasse tot -81 kilogram. Onze landgenoot versloeg in een slopende finale de Oostenrijker Shamil Borchasvhili, de nummer 9 van de wereld.

Matthias Casse, zelf de nummer 1 van de wereld in de -81 kilogram, kreeg het niet cadeau in de Oezbeekse hoofdstad. Op weg naar de finale in Tasjkent moest hij afrekenen met de laatste 2 olympische kampioenen.

Casse was vrij in de 1e ronde en kreeg dan Chasan Chalmoerzajev tegenover zich. De olympische kampioen van 2016 is intussen weggezakt naar de 95e plaats op de wereldranking. Casse versloeg de Rus na 4'28" in de golden score op strafpunten.

Hetzelfde scenario in de volgende ronde, toen de Oezbeek Noerbek Moertozojev (IJF 45) tegen een derde shido (strafpunt) aanliep na 5'49 op de klok.

Casse versloeg vervolgens de Oekraïner Mychajlo Svidrak met waza-ari in de kwartfinales. In de halve finales dwong de Belg zijn tegenstander opnieuw in de fout in de golden score. De Japanner Takanori Nagase (IJF-13), de regerende olympisch kampioen, kreeg een derde strafpunt na 5'42. 

De 27-jarige Casse verovert zo zijn 6e grandslamoverwinning. Dit seizoen won hij ook al in Parijs. Hij veroverde eerder tot dusver ook 3 zilveren en 2 bronzen medailles op een Grand Slam.

"Ik voelde me nochtans niet top"

"Het is heel mooi om hier weer op het bovenste schavotje te staan, zeker in een olympisch jaar",  vertelde Casse achteraf tevreden.

"Deze overwinning geeft een leuk perspectief voor de toekomst. Met Nagase en Chalmoerzajev kon ik ook de twee laatste olympische kampioenen kloppen. Het was ook mijn eerste triomf in drie kampen tegen Nagase zelf. Dat zijn toch positieve signalen."

"Het was nochtans een zeer zware dag en ik voelde me niet in topvorm. Maar goed, zoiets kan gebeuren en je moet je er altijd over proberen te zetten. Dat ik ook zo kan winnen, is alvast goed."

En nu in 1 rechte lijn naar Parijs? "Jawel, ik heb genoeg competities gedaan en ga nu vooral nog stages afwerken. Zo wil ik pieken naar de Spelen toe. Ik wil graag ook nog aan het EK en het WK deelnemen, maar dat is eerder als opstap. Ik kijk er alvast naar uit om nu even te rusten."

Bron: Sporza
Foto's: © IJF

04/03/2024